Centraleta: +376 875 700

Ordre de recerca internacional per una menor que no és retornada al centre d’acolliment

El servei de policia ha dictat una ordre de recerca a través d'interpol per localitzar una menor custodiada pel centre d'acolliment d'infants (CAI) la Gavernera i que diumenge, després de sortir amb el seu pare, no va ser retornada al centre. Així ho han informat en una roda de premsa extraordinària el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals, i el director adjunt de la Policia, Frederic Gutierrez.

Aquest cap de setmana, seguint el règim de visites establert per les autoritats judicials, el pare de la menor es va presentar al CAI per visitar la filla, una visita que a l'igual que en altres ocasions precedents, es va dur a terme en dues tandes per raons d'organització del progenitor a Andorra, amb nacionalitat i residència a Alemanya.

La primera tanda d'aquesta va tenir lloc el dissabte (09.07.2011) a la tarda entre les 18:30 hores i les 21 hores sota la supervisió i acompanyament d'una educadora del centre, a petició de la mateixa menor i es va dur a terme amb plena normalitat. La segona tanda va tenir lloc ahir, diumenge (10.07.2011), i estava previst que s'iniciés a les 11 hores fins a les 18 hores, preveient que la nena pogués passar tota la jornada amb el seu pare amb l'objectiu de reforçar i millorar el vincle paternal, jornada que segons el progenitor dedicarien a fer una excursió a alguna zona de muntanya dins el Principat. En aquesta ocasió, i atenent a que la menor no ho va sol•licitar, no hi va haver acompanyament.

Malauradament, a les 18 hores el pare no es va presentar al CAI com previst i no va ser fins a les 18:25 hores que va contactar telefònicament amb el CAI, notificant que ell i la seva filla es trobaven fora d'Andorra i, més concretament, a la ciutat de Berlin (Alemanya).

A la vista dels fets i després de diversos intents per tornar a contactar telefònicament des del CAI sense resultats, es dóna avís immediat dels fets al Servei de Policia i, posteriorment, des del mateix departament de Benestar es procedeix a cursar la corresponent denuncia formal dels fet prop del mateix Servei de Policia. Des del ministeri d'Exteriors també s'ha contactat amb l'ambaixador alemany a Madrid per tal d'informar dels fets i expressar la preocupació de les autoritats andorranes.

Cal tenir present que el departament de Benestar i més concretament el CAI en aquest cas ha actuat sempre d'acord amb els autes i les instruccions verbals que els hi han estat notificats per les autoritats judicials. No obstant això, i atenent la gravetat dels fets ocorreguts ahir, avui mateix des de la direcció general de Salut i Benestar ja s'ha procedit a obrir el corresponent expedient administratiu a fi de poder investigar i avaluar detalladament les causes i els procediments aplicats i alhora emprendre si s'escau, les mesures administratives que es puguin creure més escaients i necessàries a la vista dels informes i les proves que es puguin aportar.

El cas és objecte d'una complexa tramitació judicial amb dues causes obertes paral•leles. La mare, ingressada a la presó de la Comella, ha presentat recurs davant el Tribunal Superior contra l'ordre d'extradició sol•licitada pel govern alemany, a demanda del pare, resolta favorablement en primera instància. Per altra banda, el progenitor té també interposat un recurs al Superior contra la decisió de la batllia de donar la custòdia de la nena a l'Estat andorrà en considerar insuficients els vincles entre el pare i la filla.